Nazovite: 01 379 0872 | E-mail: info@dentalcentar.hr

DentalCentar

Parodontologija

Parodontna bolest ili skrivena opasnost

Bolest parodonta (parodontoza, parodontitis) je upala skupine tkiva koja podržavaju zube (čeljusne kosti, vlakana koja pridržavaju zub čvrsto u kosti (Sharpeyeva vlakna), te površine korijena (cementum) i čine jedinstvenu cjelinu. Bolest samo jednog od ovih tkiva vrlo se brzo prenosi i na ostala te, ukoliko se zanemari, dovodi do rasklimavanja zuba i njihovog ispadanja.

Do upale dolazi zbog prisutnosti plaka na zubima u kojem su bakterije! Bakterije uzrokuju karijes na zubima i upalu zubnog mesa. Zubno meso (gingiva) postaje crveno, natečeno i krvari na dodir ili prilikom četkanja zuba. Ako se plak ne odstrani neko vrijeme on se mineralizira mineralima iz sline i tako nastaje zubni kamenac koji zbog svoje hrapave površine postaje dodatno uzgajalište bakterija. Ako se ta upala ne zaustavi, bolest brzo napreduje i konačno dovodi do rasklimavanja i gubitka zuba.

Tijek parodontne bolesti

Parodontna bolest počinje prvo upalom zubnog mesa (gingivitis). Upala se pojavi već nakon par dana ako se zubi nisu ispravno čistili, te su nekoliko dana prisutne naslage na zubima. Mineralizacijom tih naslaga nastaje kamenac. U toj fazi simptomi za pacijenta nisu jako uočljivi. Postoji blago krvarenje zubnog mesa prilikom kod četkanja. Ako se na vrijeme ne zaustavi zbog prisustva bakterija u zubnom kamencu gingivitis prelazi u parodontitis. Bakterije agresivnije djeluju, te napadaju dublje strukture - kost, Sharpeyeva vlakna i cement zuba. U toj fazi kost se resorbira (nestaje, otapa se), a vlakna koja drže zub propadaju. Nastaje parodontni džep ( procijep između zuba i kosti) u kojem se nakuplja još više bakterija, a razaranje kosti se ubrzava. U toj fazi pacijenti već mogu lako opaziti jasne simptome parodontne bolesti. Krvarenje zubnog mesa kod četkanja, klimavost zuba, povlačenje i naticanje zubnog mesa, neugodan zadah i nejasni bolovi samo su neki od simptoma ove podmukle bolesti.

Otkrivanje parodontne bolesti

U početnoj fazi su simptomi gotovo nevidljivi. Lako se otkrivaju prilikom kontrolnog stomatološkog pregleda. Kada se prvi simptomi pojave bolest je već uznapredovala i oštećenje tkiva je prisutno. Zato je važno redovito pregledavati zube kod stomatologa. Potrebno je napraviti veliku rendgensku sliku čeljusti i zuba (ortopan), pregledati stanje zubnog mesa, te izmjeriti da li postoje parodontni džepovi.

Terapija gingivitisa i profilaksa karijesa

Ukoliko se radi o naslagama kamenca, mjestimičnoj recesiji i upali zubnog mesa (gingivitis), ili višestrukim plombama (ispunima) na zubima, potrebno je provesti terapiju kojom se zaustavlja upala i sprečava njeno napredovanje i zahvaćanje dubljih struktura. Istovremeno je potrebno napraviti i profilaksu karijesa, jer se s povlačenjem zubnog mesa ogoljuje početni dio korijena (zubni vrat) koji je osjetljiv na nastanak karijesa, jer nije pokriven caklinom, kao što je prekrivena kruna zuba. Dokazano je da intenzivnom se fluoridacijom pojava novih karijesa smanjuje za 80%. U jednoj posjeti je potrebno provesti sljedeću terapiju:

 1. Odstranjivanje vidljivog (supragingivnog) zubnog kamenca EMS Master Piezon uređajem.
 2. Pjeskarenje zuba EMS Air-Flow metodom odnosno uklanjanje bakterija, mekih naslaga i pigmentacija iz teško dostupnih mjesta, te ostataka plaka u kojem su bakterije.
 3. Pjeskarenje zuba EMS Air-Flow metodom odnosno uklanjanje bakterija, mekih naslaga i pigmentacija iz teško dostupnih mjesta, te ostataka plaka u kojem su bakterije.
 4. Terapija lokalnim medikamentima i dezinficijensima (Myzotect tinktura) na mjestima prisutnih znakova upale zubnog mesa (oteklina, krvarenje).
 5. Prevencija karijesa intenzivnom fluoridacijom Mirafluor gelom u Mirafluor-tray žlici za obostranu istovremenu aplikaciju u trajanju 20 minuta.
 6. Edukacija o ispravnoj metodi četkanja zuba i sredstvima za oralnu higijenu. Kontrola Plaque agentom po potrebi. Ispravno svakodnevno provođenje zubne higijene je neophodno za dobar rezultat terapije.

Cijena: 500,00kn

Terapija pojedinačnog izoliranog parodontnog džepa

Pojedinačni parodontni džep može nastati iz više razloga. Na mjestu gdje je postojao duboki karijes, između dva zuba, nastalo je i oštećenje tog dijela zubnog mesa (papile). Papila nestane, i pojavi se slobodan prostor između zuba na tom mjestu. U daljnjem tijeku u tom prostoru se nakuplja hrana koju je teško očistiti. Zaostali ostaci hrane se raspadaju, uzrokuju neugodan zadah i dovode do daljnjeg oštećivanja zubnog mesa, koje se povlači, a prostor postaje sve veći.

Taj začarani krug je u jednom trenutku nemoguće prekinuti običnim sredstvima za higijenu zuba, jer ona ne mogu dosegnuti do mjesta gdje se bakterije nalaze. Upala se širi u dublje strukture, potporna kost propada i na kraju se zub rasklima i mora se izvaditi.

Parodontni džep također može nastati i zbog preopterećenja pojedinog zuba, neispravno napravljenih plombi ili krunica koje uzrokuju nakupljanje hrane. Zanimljiv je također i mehanizam kada se zbog gubitka jednog zuba ostali susjedni zubi razmaknu, i tada također nastane prostor između njih, gdje se također nakuplja hrana.

Terapija parodontnog džepa podrazumijeva odstranjenje upale i saniranje postojećeg stanja, međutim potrebno je naglasiti da će se upala sigurno ponoviti, ako se u budućnosti ne bude to mjesto čistilo. Za čišćenje je neophodno u tom slučaju koristiti interdentalnu četkicu, jer obična četkica ne može dosegnuti dovoljno između dva zuba. Značajna pomoć je i najnovija Ultrazvučna četkica, koja ima 94 miliona oscilacija, za razliku od električnih četkica koje imaju 30 tisuća oscilacija. Ultrazvuk ubija bakterije i gljivice na udaljenosti 12 milimetara, tako da je ultrazvučna četkica daleko najsigurnija metoda uništavanja bakterija na udaljenim i nedostupnim mjestima.

Terapija parodontnog džepa provodi se u 3-4 posjete po sljedećem protokolu:

 1. Odstranjivanje vidljivog (supragingivnog) zubnog kamenca EMS Master Piezon uređajem.
 2. Pjeskarenje zuba EMS Air flow metodom odnosno uklanjanje bakterija, mekih naslaga i pigmentacija iz teško dostupnih mjesta, te ostataka plaka u kojem su bakterije.
 3. Odstranjivanje subgingivnog kamenca iz parodontnog džepa EMS Master Piezon uređajem.
 4. Subgingivno pjeskarenje parodontnog džepa i odstranjenje bakterija EMS Air Flow perio uređajem.
 5. Terapija Hager Werken HF Laserom parodontnog džepa, u više posjeta, do postizanja zadovoljavajućeg rezultata.
 6. Terapija lokalnim medikamentima i dezinficijensima (Myzotect tinktura) sa postavljanjem gingivnog zavoja Reso-Pac tijekom svake posjete, do postizanja zadovoljavajućeg rezultata.
 7. Edukacija o ispravnoj metodi četkanja zuba i sredstvima za oralnu higijenu. Kontrola zubnog plaka bojanjem u ordinaciji Plaque agentom. Mira-2-Ton tablete za kućnu kontrolu plaka. Ispravno svakodnevno provođenje zubne higijene je neophodno za dobar rezultat terapije.

Cijena: 1.750,00kn

Terapija parodontitisa s parodontnim džepovima 4 - 6 mm

Ukoliko se nije sanirala, upala zubnog mesa (gingivitis), zahvaća okolne strukture i dovodi do oštećenja potpornog tkiva zuba. Kost u kojoj se nalazi korijen zuba se otapa (resorbira) zbog prisustva kiselih upalnih produkata. Sharpeyeva vlakna kojima je korijen zuba povezan sa kosti propadaju. Zubno meso je otečeno i odvaja se od zuba. To je mehanizam nastanka parodontnih džepova na više zuba istovremeno, s time da su džepovi najdublji na mjestima gdje se hrana najteže čisti - između zuba. Dubinu džepova je potrebno izmjeriti i ako se radi o dubini 4 – 6 milimetara dubine, potrebno je provesti terapiju parodontitisa. Terapijom je moguće zaustaviti širenje parodontitisa koje bi u daljnjem tijeku dovelo do gubitka potpornih struktura i rasklimavanja zuba. Terapija se provodi u 6 – 7 posjeta, jednom tjedno, u slučaju akutne upale i češće:

 1. Odstranjivanje vidljivog (supragingivnog) zubnog kamenca EMS Master Piezon uređajem.
 2. Pjeskarenje zuba EMS Air-Flow metodom odnosno uklanjanje bakterija, mekih naslaga i pigmentacija iz teško dostupnih mjesta, te ostataka plaka u kojem su bakterije.
 3. Odstranjivanje subgingivnog kamenca EMS Master Piezon uređajem.
 4. Subgingivno pjeskarenje parodontnih džepova i odstranjenje bakterija EMS Air-Flow perio uređajem, u više posjeta, do postizanja zadovoljavajućeg rezultata.
 5. Terapija Hager Werken HF Laserom parodontnih džepova.
 6. Terapija lokalnim medikamentima i dezinficijensima (Myzotect tinktura) na mjestima prisutnih znakova upale zubnog mesa (oteklina, krvarenje), sa postavljanjem gingivnog zavoja Reso-Pac tijekom svake posjete, do postizanja zadovoljavajućeg rezultata.
 7. Edukacija o ispravnoj metodi četkanja zuba i sredstvima za oralnu higijenu. Kontrola zubnog plaka bojanjem u ordinaciji Plaque agentom. Mira-2-Ton tablete za kućnu kontrolu plaka. Ispravno svakodnevno provođenje zubne higijene je neophodno za dobar rezultat terapije.

Cijena: 3.750,00kn

Terapija napredovalog parodontitisa sa parodontnim džepovima preko 6 milimetara

Provodi se u slučaju nastanka teškog generaliziranog parodontitisa, sa resorpijom alveolarne kosti, gubitkom potpornih struktura, klimavošću pojedinih zuba i nastankom parodontnih džepova dubine preko 6 mm.

 1. Mjerenje dubine parodontnih džepova i chartiranje postojećeg stanja.
 2. Odstranjivanje vidljivog (supragingivnog) zubnog kamenca EMS Master Piezon uređajem u više posjeta, do postizanja zadovoljavajućeg rezultata.
 3. Pjeskarenje zuba EMS Air-Flow metodom odnosno uklanjanje bakterija, mekih naslaga i pigmentacija iz teško dostupnih mjesta, te ostataka plaka u kojem su bakterije u više posjeta, do postizanja zadovoljavajućeg rezultata.
 4. Sistemska antibiotska terapija po potrebi, do saniranja akutne upale.
 5. Ispiranje Paroguard tekućinom, tijekom svake posjete, do postizanja zadovoljavajućeg rezultata.
 6. Odstranjivanje subgingivnog kamenca EMS Master Piezon uređajem u više posjeta, do postizanja zadovoljavajućeg rezultata.
 7. Subgingivno pjeskarenje korjenova i odstranjenje bakterija EMS Air-Flow Perio uređajem u više posjeta, do postizanja zadovoljavajućeg rezultata.
 8. Terapija Hager Werken HF Laserom parodontnih džepova, u više posjeta, do postizanja zadovoljavajućeg rezultata.
 9. Terapija lokalnim medikamentima i dezinficijensima (Myzotect tinktura) na mjestima prisutnih znakova upale zubnog mesa (oteklina, krvarenje), sa postavljanjem gingivnog zavoja Reso-Pac tijekom svake posjete, do postizanja zadovoljavajućeg rezultata.
 10. Edukacija o ispravnoj metodi četkanja zuba i sredstvima za oralnu higijenu. Kontrola zubnog plaka bojanjem u ordinaciji Plaque agentom. Mira-2-Ton tablete za kućnu kontrolu plaka. Ispravno svakodnevno provođenje zubne higijene je neophodno za dobar rezultat terapije.
 11. Za kućnu oralnu higijenu (dobije se na poklon)
  Miradent Alpha-Ion Periobrush četkica za zube
  Miradent Alpha-Ion Interbrush medium četkica za zube
  Prosonic Micro 2 električna četkica za zube sa 30 000 oscilacija
  Mirafluor C pasta za zube
  Mira-2-Ton tablete za kontrolu plaka
  I-Prox Chx interdentalne četkice
  Mirafluor Chx za ispiranje

Terapija traje do postizanja zadovoljavajućeg rezultata, prosječno 3 mjeseca, jednom tjedno u 12 – 13 posjeta a po potrebi i više. Tri mjeseca nakon završene terapije napravi se još jedna kontrola, i po potrebi jedna terapija. Nakon toga pacijentu se preporuča jednom u šest mjeseci napraviti profilaksu, da bi se spriječio povratak parodontitisa. Ukoliko se nije napravila profilaksa svakih šest mjeseci, terapija će se morati početi ispočetka, sa jednakim protokolom i cijenom.

Cijena: 7.500,00kn

Garancija

Ukoliko se napravi redovita profilaksa svakih šest mjeseci, svaka potrebna dodatna terapija Laserom, Hyaloronom, EMS Master Piezon Perio uređajem i drugo, neće se posebno naplaćivati, već će biti uključena u cijenu profilakse. Pacijent je u obavezi provoditi higijenu, kako je i demonstrirano, te kontrolirati postojanje plaka na zubima Mira-2-Ton tabletama, koje je dobio tijekom terapije. Tijekom svake profilakse kontrolirati će se postojanje plaka Plaque Agentom. Postojanje plaka na zubima potiče povratak parodontitisa, te se time isključuje garancija ordinacije.

Za daljne informacije molimo pošaljite upit, nazovite ili nas posjetite u našoj ordinaciji.

Kontakt